Gęsina na św. Marcina. Jakich dań można spróbować nad morzem?

10 listopada 2021
10 listopada 2021

Jak co roku w listopadzie - Hotele Nadmorskie przyłączyły się do akcji Gęsina na św. Marcina. Zobaczcie, jakie potrawy pojawiły się w menu. Jest sporo nowych smaków!

 

Hotel Senator w Dźwirzynie 

W Hotelu Senator króluje w tym roku:

  • Duszone udo gęsie w sosie majerankowym, serwowane z pietruszkowymi kluseczkami z czerwoną kapustą i jabłkiem. 

Danie można zamówić w Restauracji a la carte w cenie 59 zł. Na deser natomiast warto skusić się na ciepłego rogala. Tradycyjny, świętomarciński wypiek jest nadziewany białym makiem i polany sosem waniliowym. Polecamy go zwłaszcza w zestawie z nadmorską kawą.

Medical SPA Unitral w Mielnie 

W Hotelu Unitral w menu z gęsiną w roli głównej znalazły się: 

  • Rosół z gęsi z domowym makaronem, marchewką i świeżym lubczykiem;
  • Udko z gęsi w sosie żurawinowym z kluskami gnocchi i smażonymi w miodzie buraczkami;
  • Pierogi z gęsiną okraszone masłem i karmelizowaną cebulką.

Goście będą mogli spróbować ich podczas czwartkowej obiadokolacji, ale nie tylko. Dania będzie można zamawiać również w Lobby Barze z obowiązującej 11 listopada karty menu. Rosół będzie dostępny w cenie 18 zł, udko z gęsi - 49 zł, a pierogi - 32 zł. 

Hotel Lidia SPA&Wellness

Szef Kuchni Hotelu Lidia - Robert Hornicki zaproponował w tym roku Gościom kilka potraw. Co ciekawe, jedna z nich - półgęsek to przysmak prosto z hotelowej wędzarni! Będzie to jedna z wielu pozycji w sezonowej karcie menu.

Menu będzie dostępne w Restauracji Nadmorskiej Hotelu Lidia tylko między 11a 14 listopada. Warto w tych dniach zarezerwować stolik w restauracji i zajrzeć tu na obiad lub kolację przy świecach. 

 

Do wyboru są dwie przystawki: 

  • Półgęsek z hotelowej wędzarni, konfitura z szalotek, sos z suszonych wiśni i żurawiny i maślane brioche (29 zł); 
  • Żołądki z gęsi, redukcja porto, fasola edamame, groszek czepny, ziołowe crostini (26 zł). 

Zupy:

  • Consome z pierożkami z gęsi, emulsja z lubczyku (22 zł)
  • Zupa z pieczonej dyni, brukwi z żołądkami z gęsi i trybulą (22 zł)

Dania główne:

  • Noga z gęsi confit, lazania z burakiem i kozim serem, pieczone bataty,sos z węgierki i cherry (57 zł)
  • Pierogi z gęsiną, wędzone jabłko, cremme fraiche, okrasa z Guanciale Amatriciano (39 zł)

Życzymy wszystkim smacznego świętowania!

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij