Pierniki według przepisu Marcina Latkowskiego

09 grudnia 2019
09 grudnia 2019

Manager Gastronomii z Hotelu Unitral - Marcin Latkowski zdradził swój ulubiony przepis na świąteczne pierniki. Podobno zawsze się udają!

 

Smak i zapach pierników chyba każdemu z nas kojarzy się z Bożym Narodzeniem. W Unitralu pierwsze pierniki pojawiły się w tym roku już w Mikołajki i zostały upieczone w hotelowej cukierni. Jeśli nie mieliście okazji ich spróbować albo chcecie, by pojawiły się na Waszym świątecznym stole, koniecznie sięgnijcie po nasz przepis.

Pierniki jak malowane! 

Przepisów na świąteczne wypieki jest mnóstwo, ale najlepsze i tak są te sprawdzone. Manager Gastronomii zdradził nam w tym roku, co sprawia, że jego pierniki zawsze smakują wyjątkowo. 

Żeby je przygotować, będziecie potrzebować kilku składników, tj.

  • 1/2 szklanki miodu,
  • 100 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie cukru z dodatkiem wanilii lub esencję waniliową,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki przyprawy korzennej
  • anyż gwiazdkowy,
  • zmielone goździki,
  • kardamon.

Przygotowanie

Miód, masło oraz cukier przełóżcie do garnka i dokładnie je wymieszajcie. Następnie rozpuśćcie i przestudźcie cukier. Dołóżcie teraz pozostałe składniki - jajko, mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. I najważniejsze! Jeśli chcecie, by pierniki miały wyjątkowo smak, dodajcie do ciasta szczyptę kardamonu, zmielone goździki i anyż gwiazdkowy! Po wyrobieniu i zmiksowaniu ciasta rozwałkujcie je na posypanej mąką stolnicy.

Gdy będziecie mieć już to za sobą, wyjmijcie Wasze ulubione świąteczne foremki i wytnijcie pierniki. Potem wystarczy już tylko przełożyć je na wyłożoną papierem blachę i włożyć do piekarnika, nagrzanego do temperatury 170 stopni. Po 10 minutach pierniki będą gotowe. Gdy wystygną, przełóżcie je do pudełka, a gdy będziecie mieli ochotę ich spróbować, bezpośrednio przed zdjedzeniem udekorujcie je lukrem.


Pierniki będą świeże około 4 tygodni, ale gwarantujemy Wam, że znikną znacznie wcześniej. Są tak pyszne, że trudno im się oprzeć! Życzymy udanych wypieków! 

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij