Śledź po kołobrzesku

06 czerwca 2016
06 czerwca 2016

Być nad Bałtykiem i nie spróbować śledzia to jak nie być nad Bałtykiem wcale.

Poniżej przepis na, wpisanego w listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, śledzia po kołobrzesku. Nie jest to łatwy przepis, ale naprawdę warto!

Składniki:

Marynata: 3,5 litra wody, pół litra octu 10%, 9 łyżek soli, 6 łyżek cukru, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy.

2 kg śledzia bałtyckiego, 2 szklanki oleju, 10 cebul pokrojonych w paski, pieprz i mielona papryka do smaku.

Przygotuj marynatę z wody, octu, soli, cukru. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Marynatę ostudź. Przygotuj filety ze śledzi. Dokładnie obierz je z ości i skóry. Włóż do zimnej marynaty i marynuj w niej śledzie przez trzy dni w lodówce. Codziennie lekko przemieszaj śledzie, żeby dobrze pokryła je zalewa. Po tym czasie wyjmij śledzie z lodówki i odsącz dokładnie z marynaty. Cebule obierz i pokrój w piórka. Zmiel pieprz. Śledziki pokrój na małe kawałki, długości trzech centymetrów, posyp pieprzem i papryką lub zwiń je (przed zrolowaniem posyp pieprzem i papryką). Układaj partiami, przesypując gęsto cebulą. Ostatnią warstwę ma stanowić cebula. Zalej śledzie olejem i poczekaj dobę, żeby przegryzły się smaki. Przechowuj w lodówce.

Rozkoszuj się regionalnym smakiem pomorza zachodniego.

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij