Sernikowy klasyk

27 października 2015
27 października 2015

Sernik z cynamonem

Składniki:

  • 3 szklanki roztartych herbatników
  • 1 łyżka stołowa cynamonu w proszku
  • 4 łyżki stołowe stopionego i przestudzonego ale płynnego masła
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki gęstej niekwaśnej śmietany
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Herbatniki połamać, włożyć do torebki foliowej, rozkruszyć wałkiem połączyć z roztopionym i schłodzonym masłem, dodać cukier waniliowy oraz cynamon. Wylepić spód tortownicy (26 cm) i wstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na 180 stopni. W dużej misce porządnie zmiksować na puch ser z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać 2/3 śmietany,  sok z cytryny i porządnie ubić. Dodawać po jednym jajku, po każdym miksować masę na puch. Na koniec wlać resztę śmietany, jeszcze raz zmiksować. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika na półtorej godziny. Sernik  jest upieczony, gdy środek zrówna się z bokami ciasta, następnie ostudzić i posypać cynamonem.

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij