Przepis Szefa Kuchni na gęsinę

16 listopada 2017
16 listopada 2017

Chcielibyście spróbować przyrządzić gęsinę w domu? Robert Hornicki zdradza jeden ze swoich sprawdzonych przepisów!

Gęsie nogi confit. Składniki

Podstawowymi składnikami, których będziemy potrzebować, będą noga z gęsi (ok. 1kg) i tłuszcz, również gęsi (ok. 1,5kg). Niezbędne są również przyprawy:

  • sól morska – 20g,
  • pieprz czarny – 2g,
  • tymianek świeży – 2g,
  • rozmaryn – 2g,
  • daglezja – kilka szpilek do nadania aromatu,
  • czosnek – 1 główka,
  • liść laurowy – 2 sztuki,
  • ziele angielskie – 4 sztuki.

Przygotowanie

Przyrządzenie gęsi rozpoczynamy od zamarynowania jej. Wykorzystujemy do tego wszystkie wymienione wyżej przyprawy i zioła. Ważne, by gęś zamarynować minimum 24h przed rozpoczęciem konfitowania. Po zakończeniu gotowania powinniśmy jak najszybciej wystudzić gastropojemnik, w którym przygotowujemy gęś, żeby zakończyć proces konfitowania. Najlepsza do tego będzie szybkoschładzarka szokowa. Jeśli natomiast nie mamy takiego urządzenia w domu, wystarczy wystawić pojemnik na taras czy balkon, oczywiście pod warunkiem że na zewnątrz panuje niska temperatura. Po ostygnięciu tłuszczu gęś wyjmujemy i przekładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na około 15-17 min. Po upływie tego czasu możemy podawać mięso razem z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij