Pieczony dorsz bałtycki

27 października 2015
27 października 2015

Pieczony dorsz bałtycki z grillowaną cukinią podany na puree borowikowym

Składniki:

Dorsz (filet ze skórą) – 200 g
Cukinia – 1 sztuka
Por – 100 g
Cebula szalotka – 50 g
Ziemniaki – 150 g
Borowiki świeże – 100 g
Wino białe wytrawne – 50 ml
Korzeń świeżego chrzanu – 1 sztuka
½ kostki masła klarowanego
Słodka śmietana
Oliwa do smażenia
Przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, rozmaryn, trawa cytrynowa

 

Cukinię kroimy w cienkie plastry, skrapiamy oliwą i doprawiamy rozmarynem oraz pieprzem ziołowym. Odstawiamy na około 0,5 godz.

W tym czasie gotujemy ziemniaki i doprawiamy rybę.

Posiekaną szalotkę i por blanszujemy na klarowanym maśle, następnie zalewamy białym wytrawnym winem i dusimy do miękkości. Kiedy wino się zredukuje dodajemy odrobinę startego chrzanu. Na koniec miksujemy warzywa przy użyciu blendera na gładki mus.

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy odrobinę słodkiej śmietanki i podsmażone na maśle borowiki. Całość tłuczemy na puree. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kilka roztłuczonych łodyg trawy cytrynowej aby nabrała charakterystycznego aromatu. Na tak przygotowanej patelni smażymy dorsza, doprawionego solą morską. Należy pamiętać aby smażyć maksymalnie 1 minutę od strony skóry. Następnie przekładamy dorsza na blachę i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika, na około 5 minut.

Przygotowaną wcześniej cukinię grillujemy, kilka minut z każdej strony, następnie smarujemy wcześniej przygotowanym musem z warzyw i delikatnie zwijamy.

Na talerzu ustawiamy roladki z cukinii, dorsza układamy na puree.

 

SMACZNEGO!

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Hotel Senator Operator Sp. z o.o., ul. Wyzwolenia 35, 78-131, Dźwirzyno , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane