Pieczony dorsz bałtycki

27 października 2015
27 października 2015

Pieczony dorsz bałtycki z grillowaną cukinią podany na puree borowikowym

Składniki:

Dorsz (filet ze skórą) – 200 g
Cukinia – 1 sztuka
Por – 100 g
Cebula szalotka – 50 g
Ziemniaki – 150 g
Borowiki świeże – 100 g
Wino białe wytrawne – 50 ml
Korzeń świeżego chrzanu – 1 sztuka
½ kostki masła klarowanego
Słodka śmietana
Oliwa do smażenia
Przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, rozmaryn, trawa cytrynowa

 

Cukinię kroimy w cienkie plastry, skrapiamy oliwą i doprawiamy rozmarynem oraz pieprzem ziołowym. Odstawiamy na około 0,5 godz.

W tym czasie gotujemy ziemniaki i doprawiamy rybę.

Posiekaną szalotkę i por blanszujemy na klarowanym maśle, następnie zalewamy białym wytrawnym winem i dusimy do miękkości. Kiedy wino się zredukuje dodajemy odrobinę startego chrzanu. Na koniec miksujemy warzywa przy użyciu blendera na gładki mus.

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy odrobinę słodkiej śmietanki i podsmażone na maśle borowiki. Całość tłuczemy na puree. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kilka roztłuczonych łodyg trawy cytrynowej aby nabrała charakterystycznego aromatu. Na tak przygotowanej patelni smażymy dorsza, doprawionego solą morską. Należy pamiętać aby smażyć maksymalnie 1 minutę od strony skóry. Następnie przekładamy dorsza na blachę i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika, na około 5 minut.

Przygotowaną wcześniej cukinię grillujemy, kilka minut z każdej strony, następnie smarujemy wcześniej przygotowanym musem z warzyw i delikatnie zwijamy.

Na talerzu ustawiamy roladki z cukinii, dorsza układamy na puree.

 

SMACZNEGO!

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij