Laboratorium w barze, czyli kawa z syfonu…

23 września 2015
23 września 2015

Syfon jest jedną z najbardziej efektownych metod alternatywnego parzenia kawy. Sprzęt przypominający skomplikowane urządzenie chemiczne prezentuje się doskonale zarówno w kawiarni, jak i w domowej kuchni. Wysoki, wykonany głównie ze szkła wzbudza zachwyt i ciekawość gości.

Kiedy klient zamawia u nas kawę w syfonie, rozpoczyna się w kawiarni mały show, podczas którego wszyscy goście obserwują proces parzenia. W naszym syfonie zamontowaliśmy także podświetlany palnik, który powoduje, że parzenie w syfonie jest jeszcze bardziej efektowne.  Syfon wynaleziony został we Francji i w Niemczech. Swoją największą popularność zyskał w USA i Kanadzie około 1960 roku. Dzisiaj coraz częściej możemy zobaczyć go w kawiarniach w Polsce.
Składa się z czterech części: dna pojemnika, w którym początkowo znajduje się woda, a później także zaparzona już kawa, oraz górnej komory, która  jest przymocowana do otworu dolnej komory.
Pomiędzy komorami znajduje się materiał uszczelniający oraz filtr (zazwyczaj bawełniany, ale są też filtry ze szkła, metalu lub papieru).

Jak zaparzyć kawę w syfonie?
Do zaparzenia kawy w syfonie wystarczy prosta instrukcja, trochę cierpliwości i dobra kawa:

Etap 1 – podgrzewanie wody
Podczas tego etapu woda podgrzewana w dolnym zbiorniczku nagrzewa się i pod wpływem wytworzonego ciśnienia wypychana jest do góry. Metalowe kuleczki ściągają wodę do górnej komory.

Etap 2
Po przepłynięciu wody do górnej komory wsypujemy kawę i włączamy stoper. Ważne! Kawy w syfonie nie mieszamy, a jedynie zamaczamy ją/topimy, tak aby wszystkie cząsteczki były równo zatopione. Zalecany przez baristów czas parzenia kawy waha się pomiędzy jedną a dwiema minutami w zależności o rozmiarów syfonu i preferencji parzącego.

Etap 3
Po upływie odpowiedniego czasu wyłączamy palnik i odstawiamy źródło ciepła. Powoduje to obniżenie temperatury w dolnej komorze i teraz już zaparzona kawa, a nie woda, zaczyna powoli spływać do dolnej komory. W górnej komorze kawa zaczyna łagodnie opadać. Podczas tego etapu możemy delikatnie mieszać napar i zrzucać drobinki kawy ze ścianek. Pomiędzy komorami znajduje się bawełniany filtr, który zatrzymuje drobinki w górnej komorze.

Etap 4
Po zaparzeniu kawy w syfonie wystarczy odkręcić górą komorę i odłożyć na specjalną podstawkę. Dolna komora wraz z podstawką stanowi bardzo oryginalny i efektowny dzbanek, z którego możemy nalewać kawę wprost do filiżanki.
 

Jaką kawę najlepiej wybrać do parzenia w syfonie? Do parzenia kawy w syfonie polecam kawy jednorodne, tzw. single z segmentu kaw speciality. Otrzymywane są one z jednogatunkowej kawy i wypalane w palarni delikatniej niż kawy do espresso.

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Hotel Senator Operator Sp. z o.o., ul. Wyzwolenia 35, 78-131, Dźwirzyno , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane