Kurczak skąpany w soku z pomarańczy

27 października 2015
27 października 2015

Marynowany filet z kurczaka w soku pomarańczowym, nadziewany suszonymi pomidorami

Składniki

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • pomidory suszone
  • sok pomarańczowy
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • sól morska
  • ananas plastry
  • liście bazylii
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • olej do pieczenia
  • ząbki czosnku

Krok 1.  Filety myjemy a następnie nacinamy tak, aby powstały tzw. „sakwy”. Nacieramy solą i pieprzem, zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Krok 2.  Farsz: do miseczki drobno siekamy suszone pomidory, liście bazylii oraz czosnek dodajemy oliwę z oliwek i dobrze mieszamy a następnie odstawiamy do lodówki.

Krok 3.  Po paru minutach wyciągamy farsz, którym wypełniamy filety w miarę potrzeby używamy wykałaczek w celu zamknięcia sakiewek. Tak przygotowane filety wkładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie podlewamy delikatnie bulionem i przykrywamy. Zmniejszamy ogień pod patelnią.

Krok 4.  Gdy mięso się dusi (minimum 20 minut) przygotowujemy ananasy. Plastry ananasa smarujemy olejem ze słoiczka po suszonych pomidorach. Grillujemy na patelni z dwóch stron. Posypujemy kolorowym pieprzem. Przekładamy na talerz.

Krok 5.  Filety podajemy w całości lub pokrojony w plastry (wygląda efektowniej) i dekorujemy listkami św. bazylii.

Danie podajemy z ryżem, kaszą kuskus lub bagietką.

SMACZNEGO!!!

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij