Kuchnia molekularna w Hotelu Lidia?

18 grudnia 2017
18 grudnia 2017

Szef Kuchni Robert Hornicki szkolił się u boku Jeana Bosa – prekursora kuchni molekularnej w Polsce!

Jean Bos gotował dla królów i prezydentów, pracował w restauracji posiadającej 2 gwiazdki w katalogu Michelin, a do Polski wprowadził kuchnię molekularną. W grudniu Robert Hornicki wziął udział w 2-dniowym szkoleniu, które zorganizował.

Król kucharzy

Kurs z zakresu kuchni molekularnej odbywał się 11 i 12 grudnia w Lublinie. Nie zabrakło na nim Szefa Kuchni z Darłówka. Chciałem poszerzać swoje kulinarne doświadczenie i osobiście odwiedzić mentora kuchni molekularnej, którym bez wątpienia Jean Bos – mówi. To propagator i współtwórca tej dziedziny. Ma na swoim koncie takie nagrody, jak Kulinarny Oscar. Jest kucharzem z ogromną wiedzą i z jeszcze większym bagażem doświadczeń. To wspaniała, barwna, a do tego bardzo skromna postać – relacjonuje.

Chemia czy jedzenie?

Zdaniem R. Hornickiego wiele osób ma sceptyczne podejście do kuchni molekularnej, a niektórzy wręcz się jej boją. Zupełnie niepotrzebnie, ale ma to swoją prostą przyczynę – kuchnia molekularna nie jest jeszcze dość popularna w Polsce. Być może jednak i to się wkrótce zmieni. Przestanie panować mylne przekonanie, że to tylko chemia. Zwłaszcza że ta kuchnia jest bardzo zdrowa. Użycie tłuszczu nie przekracza w niej najczęściej 5%, a to oznacza, że śmiało można zaliczyć ją nawet do kuchni dietetycznej.

Nowości w menu

Podczas szkolenia kucharze zgłębiali wiedzę na temat tekstur i technik, robili kawiory molekularne, żelki, pianki, lizaki, gotowali przy użyciu azotu, przeprowadzali dekonstrukcję dań, a także robili jadalne gąbki. Mimo że wszystko to dla niewtajemniczonych brzmi dość tajemniczo, warto zapamiętać te techniki.

Większość z nich była szalenie ciekawa. Część z nich z pewnością wykorzystam przy tworzeniu nowej karty menu wiosna-lato 2018 w Restauracji Zielonej – podsumowuje Robert Hornicki.

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez HOTEL SENATOR Sp. z o.o. Sp. komandytowa, ul. Wyzwolenia 35, 78-131, Dźwirzyno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane