Kelner. Co to jest za zawód i osoba?

02 lutego 2015
02 lutego 2015

Z ostatnich moich obserwacji wynika, że największym problemem polskiej gastronomii jest brak profesjonalnych kelnerów. Praca kelnera jest znacznie bardziej skomplikowana niż stereotyp: „podać piwo, zabrać puste talerze i czekać na rachunek”.

Kelner to jeden z najstarszych zawodów świata. Współcześnie jego rozwój wiąże się z falą nowo otwartych lokali gastronomicznych o wyższym standardzie i powszechną potrzebą zaspokajania swoich podstawowych potrzeb. Kelner to osoba, która ogólnie rzecz ujmując dba o gości w punktach gastronomicznych, szczególnie restauracjach, dbających o dobrą jakość serwisu. Kompleksowo zajmuje się konsumentami od momentu przywitania ich w drzwiach lokalu, poprzez wskazanie stolika, aż po podanie karty menu, doradzenie potraw i ich podanie.

Osoba pełniąca funkcje kelnera powinna nie tylko zajmować się podaniem właściwego zamówienia, ale również być doskonałym doradcą i dbać o należytą atmosferę podczas pobytu w restauracji. Dziś to od niego w dużej mierze zależy, czy goście zdecydują się na ponowną wizytę w lokalu czy wybiorą inne miejsce.

Ważna jest subtelność

Kelner musi umieć właściwie doradzić gościom , odpowiadać na wszelkie potrzeby klientów, a równocześnie nie może narzucać się ze swoją obecnością. Do niego należy stworzenie sympatycznej atmosfery, zachęcającej do ponownych odwiedzin, dlatego kelner musi być osobą wzbudzającą zaufanie, miłą, z poczuciem humoru. Bardzo istotna jest również podzielność uwagi. Jest to ważne w sytuacji, gdy równocześnie obsługuje się kilka stolików i realizuje kilka zamówień. Istotna jest  dobra pamięć, dzięki której możliwe jest właściwe przyjęcie zamówienia i niedopuszczenie do pomyłki przy serwowaniu dań.

Kelner – wczoraj i dziś.

Zawód kelnera jest jedną z najstarszych profesji na świecie. Pojawił się wraz z nowym typem serwowania dań w restauracjach dbających o klienta i własną reputację. Niegdyś kelner był niesłychanie wyszkoloną osobą o nienagannych manierach. Dziś kelnerzy uczęszczają na różnego rodzaju szkolenia i kursy doszkalające, uczą się technik profesjonalnych obsługi konsumenta, znajomości pojęć gastronomicznych, poznają elementy zastawy stołowej. Szkolenia gwarantują również poznanie psychologicznych aspektów tej pracy, podejścia do klienta oraz należytych form powitania czy pożegnania gości. Tak naprawdę każdy może zostać kelnerem. Nie istotna jest płeć, chociaż istnieją lokale, w których zatrudniani są tylko mężczyźni lub wyłącznie kobiety – wynika to jednak z formy identyfikacji i wizerunku restauracji aniżeli z jakiegoś rodzaju dyskryminacji.

Od kelnerów wymaga się doskonałej prezencji. Wygląd zewnętrzny i schludność ma decydujące znaczenie, ponieważ praca tego typu polega na bezpośrednim kontakcie z klientem. Kelnerów musi cechować świetna komunikatywność i posługiwanie się poprawną polszczyzną, jak również wysoka kultura osobista i nieskazitelna pamięć są bardzo pożądane w tym zawodzie.

Kelner musi być sprawny fizycznie (niejednokrotnie pracuje w szybkim tempie), charakteryzować się musi również pewnymi cechami psychicznymi, jak na przykład cierpliwość, otwartość i wyrozumiałość. Aby rozpocząć pracę kelnera nie zawsze wymagane jest ukończenie kursów kelnerskich – te można wykonać w trakcie. Zazwyczaj pracownik przechodzi pierwsze, ogólne szkolenie w restauracji, w której otrzymał pracę. Oczywiście doświadczenie i zdobyta teoria są mile widziane.

Wbrew temu co mówi się o kelnerstwie, to wcale nie jest lekki zawód. W skrócie praca kelnera to:

  • ogromny stres w pracy
  • ciężka, fizyczna praca
  • zaczepki ze strony podpitych klientów
  • praca w weekendy
  • niewiadome zarobki

Pozdrawiam wszystkich pracujących w każdym dziale w punktach gastronomicznych i życzę wytrwałości i dalszych sukcesów.

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij