Kapka absyntu

23 lipca 2014
23 lipca 2014

Spróbuj najbardziej luksusowego szaleństwa na świecie-absyntu

Absynt ma piękny zielony kolor. Szklaneczka absyntu jest tak liryczna jak nic innego na świecie.Jaka jest zatem różnica pomiędzy kieliszkiem absyntu a zachodem słońca?”. Po pierwszym kieliszku widzisz rzeczy takimi, jakimi chciałbyś je zobaczyć. Po drugim widzisz rzeczy jakimi nie są. Na końcu widzisz rzeczy takimi, jakimi naprawdę są i to jest najstraszniejsza rzecz na świecie”- Oscar Wilde.

„Pozwólcie mi być szaloną… szaloną szaleństwem absyntu – najdzikszego i najbardziej luksusowego szaleństwa na świecie”- Marie Corelli.

Namiętnie pijali go Picasso, Gauguin, Van Gogh, Baudelaire, Rimbaud, Wilde i Hemingway. Przez lata sprzedaż i spożycie absyntu były zakazane i groziły karą więzienia. Dzisiaj ziołowa wódka znowu powraca do łask. W złotej epoce fin de siecle absynt nieodłącznie kojarzył się z bohemą. Paul Verlaine zamiast „dzień dobry” mówił podobno „piję go z cukrem”–aż tak bardzo spożywanie absyntu było dla niego oczywistością. A Oscar Wilde, mówiąc o absyncie, stwierdzał, że „ludzi nie powinno gorszyć to, że poeci są pijakami, tylko to, że nie wszyscy pijacy są poetami.” Absynt jest trunkiem ziołowym, którego zieleń pochodzi z chlorofilu, barwnika znajdującego się w tkankach roślin. W związku z barwą i ze względu na jego działanie absynt nazywano niekiedy- Zieloną Wróżką. Z opowieści pozostawionych przez artystów możemy wysnuć wnioski o halucynogennym działaniu absyntu. To oddziaływanie absynt zawdzięcza przede wszystkim dwóm substancjom – są to alkohol i thujon.

Anyż, koper włoski i piołun, nazywane też świętą trójcą, to trzy główne zioła, używane do produkcji absyntu. W zależności od rodzaju receptury i kraju, w którym alkohol ten jest wytwarzany, używa się też takich roślin jak: hyzop, melisa lekarska, anyż gwiazdkowy, korzeni dzięgielu, liści tataraku lub dyptamu, kolendry, przetacznika, jałowca, muszkatołowca i wielu rodzajów górskich ziół.

Sposób konsumpcji:

RYTUAŁ OGNIA:

Nad szklanką trzymamy łyżeczkę z cukrem, powoli wlewamy absynt. Następnie podpalamy nasiąknięty trunkiem cukier. Kiedy płomień zgaśnie wlewamy wodę niegazowaną mieszamy i szybko wypijamy.

RYTUAŁ WODY:

Wlewamy do szklanki odpowiednią ilość absyntu. Na ażurową łyżeczkę kładziemy kostkę  cukru, polewamy  aby nasiąkła i czekamy aż syrop zacznie ściekać, stopniowo przesącza się resztę wody. Woda powinna być bardzo zimna. Należy pić bardzo powoli, delektując się każdym łykiem. Jest to najbardziej klasyczny sposób picia absyntu.

RYTUAŁ POWIETRZA:

Na posrebrzanej łyżce podgrzać cukier z wodą aż do momentu utworzenia syropu. Wlewamy roztwór do szklanki, po ściance szklanki wlewamy absynt i podpalamy.Po chwili zdmuchnąć ogień i gotowe.

UWAGA!! Ten trunek posiada od 50% do ponad 70% alk.

Zapraszamy do Hotelu Senator na spróbowanie najbardziej luksusowego szaleństwa na świecie – absyntu.

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Hotel Senator Operator Sp. z o.o., ul. Wyzwolenia 35, 78-131, Dźwirzyno , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane