Kapka absyntu

23 lipca 2014
23 lipca 2014

Spróbuj najbardziej luksusowego szaleństwa na świecie-absyntu

Absynt ma piękny zielony kolor. Szklaneczka absyntu jest tak liryczna jak nic innego na świecie.Jaka jest zatem różnica pomiędzy kieliszkiem absyntu a zachodem słońca?”. Po pierwszym kieliszku widzisz rzeczy takimi, jakimi chciałbyś je zobaczyć. Po drugim widzisz rzeczy jakimi nie są. Na końcu widzisz rzeczy takimi, jakimi naprawdę są i to jest najstraszniejsza rzecz na świecie”- Oscar Wilde.

„Pozwólcie mi być szaloną… szaloną szaleństwem absyntu – najdzikszego i najbardziej luksusowego szaleństwa na świecie”- Marie Corelli.

Namiętnie pijali go Picasso, Gauguin, Van Gogh, Baudelaire, Rimbaud, Wilde i Hemingway. Przez lata sprzedaż i spożycie absyntu były zakazane i groziły karą więzienia. Dzisiaj ziołowa wódka znowu powraca do łask. W złotej epoce fin de siecle absynt nieodłącznie kojarzył się z bohemą. Paul Verlaine zamiast „dzień dobry” mówił podobno „piję go z cukrem”–aż tak bardzo spożywanie absyntu było dla niego oczywistością. A Oscar Wilde, mówiąc o absyncie, stwierdzał, że „ludzi nie powinno gorszyć to, że poeci są pijakami, tylko to, że nie wszyscy pijacy są poetami.” Absynt jest trunkiem ziołowym, którego zieleń pochodzi z chlorofilu, barwnika znajdującego się w tkankach roślin. W związku z barwą i ze względu na jego działanie absynt nazywano niekiedy- Zieloną Wróżką. Z opowieści pozostawionych przez artystów możemy wysnuć wnioski o halucynogennym działaniu absyntu. To oddziaływanie absynt zawdzięcza przede wszystkim dwóm substancjom – są to alkohol i thujon.

Anyż, koper włoski i piołun, nazywane też świętą trójcą, to trzy główne zioła, używane do produkcji absyntu. W zależności od rodzaju receptury i kraju, w którym alkohol ten jest wytwarzany, używa się też takich roślin jak: hyzop, melisa lekarska, anyż gwiazdkowy, korzeni dzięgielu, liści tataraku lub dyptamu, kolendry, przetacznika, jałowca, muszkatołowca i wielu rodzajów górskich ziół.

Sposób konsumpcji:

RYTUAŁ OGNIA:

Nad szklanką trzymamy łyżeczkę z cukrem, powoli wlewamy absynt. Następnie podpalamy nasiąknięty trunkiem cukier. Kiedy płomień zgaśnie wlewamy wodę niegazowaną mieszamy i szybko wypijamy.

RYTUAŁ WODY:

Wlewamy do szklanki odpowiednią ilość absyntu. Na ażurową łyżeczkę kładziemy kostkę  cukru, polewamy  aby nasiąkła i czekamy aż syrop zacznie ściekać, stopniowo przesącza się resztę wody. Woda powinna być bardzo zimna. Należy pić bardzo powoli, delektując się każdym łykiem. Jest to najbardziej klasyczny sposób picia absyntu.

RYTUAŁ POWIETRZA:

Na posrebrzanej łyżce podgrzać cukier z wodą aż do momentu utworzenia syropu. Wlewamy roztwór do szklanki, po ściance szklanki wlewamy absynt i podpalamy.Po chwili zdmuchnąć ogień i gotowe.

UWAGA!! Ten trunek posiada od 50% do ponad 70% alk.

Zapraszamy do Hotelu Senator na spróbowanie najbardziej luksusowego szaleństwa na świecie – absyntu.

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij