Gęsina i wino nad morzem: 9-16.11.2017

12 października 2017
12 października 2017

Od kilku lat w listopadzie organizowane są akcje, których hasłem przewodnim jest Gęsina na św. Marcina. W tym roku Hotel Lidia postanowił przyłączyć się do wydarzenia.

Darłowo gęsiną stoi

Nie tylko ze względu na nowy zwyczaj i dawną tradycję czy ze względu na rosnącą popularność gęsiny. Także dlatego że od niepamiętnych czasów gęsina była bardzo popularna w okolicach Darłowa, zwłaszcza zaś w XIX i na początku XX wieku. Rejon słynął z największych hodowli gęsi w Polsce, które cieszyły się uznaniem na całym świecie. W najlepszych czasach hodowano tu gęsinę na skalę przemysłową. Niestety, dobrą passę przerwała wojna.

Lidia wraca do tradycji

Kulinarna tradycja Darłowa i okolic nie zniknęła jednak na dobre. W listopadzie szykujemy dla naszych Gości kulinarną niespodziankę – mówi Sabina Mętrak-Lis, dyrektor Hotel Lidia SPA & Wellness. Między 9 a 16 listopada w Restauracji Zielonej obowiązywać będzie dodatkowa karta. Przygotuje ją nasz Szef Kuchni Roberta Hornicki i bazować ona będzie na daniach z gęsiny w towarzystwie odpowiednio dobranych dodatków – dodaje.

To jednak nie koniec niespodzianek. Dodatkowo – każdy Gość, który wykupi pobyt w Hotelu między 9 a 16 listopada, otrzyma bezpłatnie specjalne zaproszenie na przystawkę z gęsiny i kieliszek młodego wina. Również nieprzypadkowo.

Francuskie Beaujolais Nouveau

W okolicach Dnia św. Marcina (11.11) w różnych regionach winiarskich na świecie serwowane są bowiem młode, kilkutygodniowe wina z jesiennych zbiorów. Jednym z najpopularniejszych jest właśnie Beaujolais Nouveau (czyt. bożole nuwo).

To trunek z rejonu z francuskiej miejscowości Beaujolais na północ od Lionu. Uzyskuje się go zawsze z tej samej odmiany winogron – gamay, metodą maceracji węglowej. Polega ona na tym, że całe liście winogron fermentują w zamkniętej kadzi, bez zgniatania. Dzięki temu uzyskuje się owocowy aromat.

Będzie można się o tym przekonać 15 listopada w Hotelu Lidia. Wtedy odbędzie się tutaj degustacja Beaujolais Nouveau dla Gości i osób spoza Hotelu. Gościem specjalnym wydarzenia będzie sommelier Arkadiusz Kaliszczuk.

O szczegółach będziemy informować na Facebooku.

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez HOTEL SENATOR Sp. z o.o. Sp. komandytowa, ul. Wyzwolenia 35, 78-131, Dźwirzyno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane