Gąski, gąski… na stoły

07 listopada 2017
07 listopada 2017

Na Świętego Marcina w restauracji Hotelu Lidia jak co roku obowiązywać będzie specjalne, sezonowe menu z gęsiną w roli głównej. Szef Kuchni zaprasza do spróbowania!

Nadeszła jesień, więc najwyższy czas na nasze stoły zaprosić gęsinę – tak o organizowanym w Hotelu Lidia Tygodniu z Gęsiną mówi Robert Hornicki, Szef Kuchni. Dodaje jednak, że zamiast “zaprosić” może trafniej byłoby powiedzieć “przeprosić”. Nie bez powodu. Należałoby przeprosić za to, że w naszym kraju spożywamy tak małe ilości gęsiny, a hodujemy jej tak wiele. Jesteśmy przecież największym w Europie producentem i eksporterem gęsi. Wielka szkoda, że nie korzystamy z tego w naszej kuchni – tłumaczy R. Hornicki.

Walory gęsiny

Mięso gęsi nie tylko doskonale smakuje. Jest również bardzo zdrowe. Zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka i jest lekkim mięsem. Wbrew obiegowym opiniom – nietłustym, bo w 100 g gęsiny jest zaledwie ok. 4% tłuszczu. To znacznie mniej niż np. w tuszce kurczaka (9%,) czy chudej polędwicy wieprzowej (10%). Mało tego, tłuszcz z gęsi jest bardzo zdrowy. Zawiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak choćby oliwa z oliwek. Mięso gęsi ma również spore ilości minerałów – potasu, fosforu, magnezu i żelaza, a także witamin, zwłaszcza z grupy B.

Gęsina w roli głównej

Dania z gęsiną pojawiają się w Restauracji Hotelu co jesień. W tym roku, między 9 a 16 listopada, w menu pojawią się żołądki gęsie w porto i konfitowane nogi gęsie. Konfitowanie to starofrancuski proces obróbki termicznej, polegający na pieczeniu w stosunkowo niskiej temperaturze ok. 100-110°C przy użyciu tłuszczu z gęsi, kaczki czy np. oleju słonecznikowego.

W Restauracji będą również serwowane zupy. Będą one ugotowane oczywiście na bazie gęsiny. Spodziewać można się królewskich bulionów z gęsi czy brukwianki, która jest naleciałością niemiecką, z czasów gdy nasze regiony były pod zaborami pruskimi.

Zachęcamy do skorzystania z oferty, zwłaszcza że na naszym Facebooku do 8 listopada, do godz. 12:00 trwa konkurs, w którym możecie wygrać podwójne zaproszenie na kolację. To jednak nie koniec niespodzianek – jeszcze w tym tygodniu opublikujemy sprawdzony przepis Szefa Kuchni na gęsie nogi confit. Zaglądajcie na nasz profil!

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Hotel Senator Operator Sp. z o.o., ul. Wyzwolenia 35, 78-131, Dźwirzyno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane