Babka Wielkanocna

16 marca 2016
16 marca 2016

Wielkanocne to czas pysznych wypieków. Dziś przedstawiamy przepis na jedno z najbardziej charakterystycznych ciast dla tego święta – Babki Wielkanocnej

Składniki

● 4 jajka

● 250 g masła

● 200 g cukru

●150 g mąki pszennej

●150 g mąki ziemniaczanej

● szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1. Oddzielamy białka od żółtek.

Krok 2. Masło razem ze szczyptą soli zmiksować na puszystą, jednolitą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.

Krok 3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i powoli dodawać do utartej wcześniej masy. Nie miksować tylko mieszać do połączenia się składników.

Krok 4. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z resztą wolno mieszając.

Krok 5. Do wysmarowanej masłem formy i delikatnie oprószonej bułką tartą wlać ciasto.

Krok 6. Do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 160ºC włożyć formę z ciastem i piec przez 60 minut.

Krok 7. Poczekać, aż ciasto ostygnie i cieszyć się wspaniałym aromatem i smakiem babki wielkanocnej.

Newsletter
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij